Huolto

Oli lajisi mikä tahansa, niin huonokuntoisilla välineillä harrastamisesta ei voi nauttia. Hiihtourheilussa välineiden huollon merkitys on erittäin suuri.

Suksiparin oikea valinta on luiston ja pidon kannalta kaikken tärkein asia, mutta suksen ominaisuuksia voidaan parantaa ja tuoda esille oikeanlaisella huollolla. Voitelu yhdessä  pohjakuvionnin kanssa poistaa ja murtaa suksen pohjan sekä lumen välistä kitkaa.

Käytössämme on mm. maastohiihdon maajoukkueen käyttämät  uusimmat kuviot ja hionnot. Kuviot on testattu yhteistyöpartnerimme Timanttikantin ja Suomen hiihtoliiton toimesta. Lukuisien tutkimuksien ja testauksien tulokset ovat nyt sinunkin käytettävissä.

Suksen pohjankuviointi ennen sen voitelua on oleellisen tärkeä huoltovaihe suksen onnistuneen voitelun ja toimivien luisto-ominaisuuksien aikaansaamiseksi. Eri voiteet toimivat eri olosuhteissa eri lailla, mutta kaikille on yhteistä toimiva kuviointi suksen pohjassa. Urittamalla tai kuvioimalla suksen pohja, murretaan lumen ja suksen pohjan väliin muodostuva vesikalvo ja näin luisto saadaan paremmaksi. Suksien kiviohionta olisi hyvä tehdä vähintään kerran kaudessa. Paljon suksiaan voitelevan hiihtäjän kohdalla suksien hionta kannattaa tehdä useammin. Varsinkin korkea fluoriset voiteet (pulverit) yhdessä voiteluraudan korkeiden lämpötilon kanssa "lasittavat" suksen pohjan ja pohjan kyky sitoa voidetta heikkenee huomattavasti.

Käytössämme on myös alipanekaappi. Alipainekaapissa suksi saadaan pohjustettua täydellisesti ilman monia erillisiä käsittelykertoja. Perinteisessä pohjustuksessa voidetta lämmitetään, siklataan ja harjataa useita kerroksia. Kaikki nämä kuluttavat tarpeettomasti suksen pohjan pintaa ja sen kuviota. Alipainekaapissa suksi saadaan pohjustettua optimilämpötilassa moninkerroin nopeammin verratessa esim. perinteisiin lämpöpusseihin ja muihin pohjustusmenetelmiin.


Premium käsittely maastohiihto

 • Suksen syväpuhdistus
 • Pohjan oikasuhionta kivihionnalla
 • Pohjan kuviointi kivihionnalla
 • Suksen kuivaaminen ja puhdistus alipainekaapissa
 • Suksen pohjustus alipanekaapissa
 • Suksen luistovoitelu korkea fluorisella kelivoiteella
 • Pintojen puhdistus ja kiillotus


Huollossa käytämme Swix Cera Nova X -voiteita


Murtomaasuksien hionnasta

Nykyaikaisilla kivihiontakoneilla sukset voi hioa useita kymmeniä kertoja. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että suksea käytetään säännöllisesti huollossa ja, että liukupintoja ei polteta tai turmella muulla tavoin. Myös kuvioprofiilin pitäminen matalana säästää suksea.

Jokainen suksiaan hiottanut hiihtäjä on varmasti törmännyt ns. suora 7 kuvioon, mutta mikä se on? 

Suorassa kuviossa erottelu tehdään uran leveydellä ja sen syvyydellä. Lisäksi kuvioon vaikuttaa kuviota timantoidessa kiven pyörimisnopeus suhteessa timantiyksikön nopeuteen. Tämän päälle vielä suksea hiottaessa kiven pyörimisnopeus, suksen syöttönopeus ja paine, jolla suksea uristetaan kiveä vasten. Timanttiyksikön koko, kiven laatu, leikkausnesteen lämpötila, suksen pohjan materiaali ovat kaikki muuttuvia tekijöitä. Nämä kaikki kun yhdistetään, on sanomattakin selvää, että eripaikoissa tehdyt kuviot eroavat toisistaan. Tärkeintä on ymmärtää se, että mikään näistä ei ole ainut oikea, yksiselitteinen suora 7. Suomen Hiihtoiliitto aloitti kuvioiden tutkimisen 2003 yhdessä Lahden Timanttikantin kanssa. Suksistudio kouluttautuu säännöllisesti Timanttikanttissa ja käytössämme ovat uusimmat ja tutkituimmat kuviot.

Suosimme suoria kuvioita ja erillisten kuviorautojen käyttämistä,


Voitelut ja huollonpalvelut

 • kuumavoitelut
 • alipainekaappipohjustukset
 • pohjavoiteet, pitoteipin ja liistereiden puhdistukset
 • siteiden kiinnitykset ja muut korjaustyöt

Alppihuolto

Suksen profiili on muuttunut vuosikymmenen aikana valtavasti. Tämä tuo myös vaatimuksia suksen huollolle. Kantin profiili ja terävyys vaikuttavat suksen leikkaavuuteen ja kantin purevuuteen. Kantin liukkaudella on myös erittäin suuri vaikutus suksen luistoon ja kantin terävyyden kestoon. Käytössämme on mm. Raichmannin kantin viimeistely- ja kiilotuskoneisto, joilla takaamme kantikulmien säilyvän terävimpinä ja liukkaampina, kuin muilla markkinoilla olevilla menetelmillä ja laitteistoilla. Kantin muotoilun suoritamme pitkälti käsityönä ja kantin kulma tarkastetaan useaan otteeseen virheettömän lopputuloksen takaamiseksi.

Työvaiheita on paljon ja menetelmät vievät enemmän aikaa, kuin automaattikonein tehdyssä huollossa. Tämän vuoksi rytmitämme huoltoja myös kauden ulkopuolelle, jotta pysyisimme nopeissa toimituksissa ja päiväkapasiteetissamme. Näin pystymme pitämään huoltomme korkean tason ja laadun.


Premium-alppihuollon työvaiheet:

 • Pohjan puhdistaminen
 • Pohjan oikaiseminen
 • Pohjakantin muotoilu ja teroitus
 • Apukantin/kanttivallin poistaminen
 • Sivukanttien muotilu ja teroitus
 • Suksen kuviointi kivihionnalla
 • Kanttien kiilloitus ja viimeistely
 • Pohjan hionnan jälkeinen puhdistus ja pohjustus alipainekaapissa
 • Korkeafluorinen kelivoitelu ja kiilloitus
 • Pohjustuksessa ja voitelussa käytämme Swix -tuotteita


SUKSIHOTELLI JA SUKSIKURIIRI

Suksihotelli on palvelu, jossa yhdistyy premium-huolto ja säilytyspalvelu. Kauden jälkeen voit tuoda suksesi meille juuri siinä kunnossa, kuin ne viimeisen käytön jäljeltä ovat. Me huolehdimme suksien puhdistamisesta ja säilömme sukset säilytysvahoin. Kauden lähestyessä huollame sukset huippukuntoon ja välineet ovat valmiina käyttöä varten.

Kuriiripalvelu on niille, jotka eivät pysty toimittamaan suksia itse paikan päälle. Käytä edullista rahtisopimustamme hyväksi. Kuriiripalvelussa voit hyödyntää toimitusta ja valita toimituspaikaksi esim. lomakohteen. Näin säästyt suksien kuljettamiselta ainakin yhteen suuntaan.